Basisschool op excursie op De Oorsprong

“Het was een hele leuke en leerzame dag! Fijn om een dag buiten te zijn en daar te leren.” Afra Machiels, juf

De groepen 6, 7 en 8 van Montessorischool De Ontdekking zijn op excursie geweest naar Roots. Ze hebben deze dag kennis gemaakt met de manier waarop volgens de permacultuur methode groenten en fruit worden verbouwd en bijen, schapen en kippen worden gehouden. Het thema dat deze dag centraal stond, was samenwerken en ‘nemen en geven’ van de natuur. De kinderen waren een dag bezig met observeren: wat doet een ander en wat doe ik zelf? En kan ik ergens mee helpen?
De hele ochtend zijn de kinderen bezig geweest met het bereiden van een gezamenlijke lunch. Zo moesten er eieren bij de kippen vandaan worden gehaald, eigen kachels worden gebouwd en het fruit, de groente en kruiden werd van het land geplukt. De lunch smaakte na een ochtend hard werken heerlijk! Lekker en sfeervol!

Behalve dat er hard is gewerkt, hebben de kinderen ook genoten van de omgeving, lekker gespeeld en geknuffeld met de schapen.

De excursie maakt deel uit van een breder programma voor basisscholen en voortgezet onderwijs. Kinderen van De Ontdekking waren razend enthousiast over wat ze konden doen en leren.

Tulay Tanaydin is de initiatiefneemster van Roots, Centrum voor Duurzame Landbouw op de Oorsprong. Zij ontwikkelt ook educatieve programma’s, zowel voor kinderen als voor volwassenen, over permacultuur & ecologie. Naast de cursussen en excursies over permacultuur zijn die er ook over het houden van bijen en andere aspecten van de ambachtelijke bereiding van voedsel.